Stary browar

2013

STARY BROWAR KOŚCIERZYNA

to miejsce, gdzie odnajdziemy niepowtarzalny
klimat wynikający z mariażu nowoczesności
z elementami spuścizny historycznej
tego wyjątkowego miejsca.
Obok nowoczesnego centrum handlowego
znajdziemy hotel, restaurację, pub
oraz pizzerię, gdzie zagwarantujemy Państwu
doskonały wypoczynek i wyborną kuchnię,
którą uzupełni degustacja aromatycznego piwa,
warzonego w naszym browarze.

Widok na Stary Browar Kościerzyna
Widok na Stary Browar Kościerzyna
Widok Browaru w Starym Browarze Kościerzyna
2013

PONOWNE OTWARCIE BROWARU

W Starym Browarze Kościerzyna życie 
powróciło na nowo.

- Nowoczesny Pub, w którym warzymy 
Piwo Kościerskie
- Hotel 3 *** połączony ze stylistyką 
Starego Browaru wraz z nowym designem
- Restauracja z kuchnią kaszubską i nie tylko
- Pizzeria z piecem opalanym drewnem
- Centrum handlowe i biurowe

Zapraszamy

2011

Inwestor rozpoczyna prace przygotowawcze
do budowy nowoczesnego Browaru,
z zachowaniem pierwotnego stylu.

2010

Przeprowadzono prace archeologiczne, podczas
których odkryto unikatowe przedmioty
dokumentujące historię Browaru.

1998

Browar oficjalnie kończy swoją działalność.

1948

Stary Browar Kościerzyna przekształcony
w rozlewnię wód gazowych, a następnie
w fabrykę miodów pitnych.

1919

złote lata browaru

Rozkwit Browaru Kościerskiego przypada na
lata międzywojenne. Zwiększa on swoją
produkcję piw z dwóch do kilku rodzajów.
Królują Koźlak, Pełne Jasne i Słodowe
Pasteryzowane
. Browar posiada także swoje
filie – rozlewnie piwa w Kartuzach,
Sierakowicach, Gdyni oraz Gdańsku.
Piwo kościerskie doceniają nie tylko
lokalni klienci, ale również właściciele statku.

1900

W Browarze powstaje piwo jasne kościerskie
„Śmietanka” i ciemne, karmelowe „Dubeltowe”.
Piwo rozlewa się do butelek specjalnie
sprowadzanych z południa Polski.
Natomiast w północnej części naszego kraju,
z miast przykościerskich, drukarnie
wykonują etykiety na piwa butelkowe.
Dystrybucja piwnego trunku, który kosztuje
20 groszy, obejmuje całe Pomorze.

1895

Wilhelm Brendel zostaje właścicielem części
Browaru, którą zakupił od Abrahama Berenta.

1888

Spośród właścicieli najdynamiczniej działa
Abraham Berent.

1872

Browar posiada fermentownię i leżakownię.
Budynki Browaru znajdują się po obu stronach
ulicy. W południowej części, przy ulicy
Słodowej, mieści się spichlerz, wozownia, a także dom
właściciela. Słodownia posiada także
charakterystyczny, 16-metrowy strażacki komin,
wraz ze stalowym wiatrołapem w kształcie anioła.

Od północnej strony, przy ulicy Miodowej,
Stary Browar posiada kotłownię, tłocznię
z magazynem oraz skład lodu. Lód pozyskuje się
głównie z pobliskiego Jeziora Kaplicznego.

Na samej górze Kościerskiego Browaru mieszka
Mistrz Browarnictwa, który na bazie niemieckiej
receptury tworzy własną, unikalną recepturę
warzenia piwa. Na parterze, w słodowni,
w wielkich miedzianych kadziach wytwarza się
aromatyczne piwo, a za tajemnicę jego smaku
uznaje się doskonałą wodę kościerską. Wszak
Kościerzyna słynie z bogactwa wód źródlanych,
mówi się o niej „miasto budowane na wodzie”.

1856

Carl Teodor Hanff zostaje właścicielem
Berenter Bierbrauerei – dzisiejszego
Starego Browaru Kościerzyna.

1842

Ziemie obecnego Starego Browaru przejmuje
piwowar Carl Klabunde.

1840

Kościerzyna pada ofiarą pożaru,
który nie oszczędza terenu zajmowanego dziś
przez zabudowania Starego Browaru.

Wiek XVII

W klasztorze w Kartuzach zakonnicy władają
nie jednym, ale aż pięcioma browarami:
w Starym Grabowie koło Kościerzyny,
Bielkowie koło Gdańska, Przejazdowie i
na Grabówku.

Wiek XVI

Produkcja piwa w Kościerzynie odbywa się
jedynie na własny użytek.